Waar haal je de energie vandaan?

Ken je het verhaal van de veer, de baksteen en de vrachtwagen? Niet?

Er was eens een vrouw die een probleem had. Het was een klein probleem. Ze kon er goed mee leven. Ze merkte dat ze wat minder fit was dan haar leeftijdgenoten. Ze ademde bijvoorbeeld wat zwaar als ze de trap op liep. Haar spieren verzuurden erg snel.

Bijna ongemerkt werd het probleem groter. En op een dag kreeg de vrouw een waarschuwing: haar vriendinnen hadden de vrouw uitgenodigd voor een lange wandeling. Hoewel ze daar vroeger veel plezier in beleefde, sloeg ze de uitnodig af. De waarschuwing kwam als een veertje: zacht, dwarrelend, licht. Als je er niet op zou letten, zou je de waarschuwing missen. En dat is wat er bij deze vrouw gebeurde. Ze ging gewoon door met de zaken die ze altijd deed en lette niet op deze subtiele waarschuwing.

De vrouw werd wat ouder en merkte op dat ze spataders kreeg. Ook kreeg ze wat last van obstipatie. Een waarschuwing die kwam als een baksteen: hard en niet te missen. De vrouw werd verteld: dat komt door de leeftijd. Ze kreeg een spataderbehandeling en laxeerpillen. En ging door met haar leven.

De volgende waarschuwing kwam als een vrachtwagen. Haar lichaam functioneerde niet meer goed. Ze vergat zaken, liep steeds moeilijker en werd afhankelijk van anderen. Het verval van haar lichaam was waarschijnlijk goed te voorkomen. Als ze de juiste ondersteuning had gehad. Want als je niet weet waar je op moet letten, is het lastig om de waarschuwingen te herkennen. Bij Natuurpraktijk Jacobs gaan we in het eerste consult samen speuren naar de waarschuwingen. Of die nu als een veertje of zwaar als een baksteen langs zijn gekomen.

Maar hoe komt het nu dat je minder energie ervaart en waar komen de vage klachten vandaan? Het is te verklaren vanuit de keuzes die in de evolutie gemaakt zijn. Het lichaam van de mens is voor de soort heel kostbaar. Er is veel geïnvesteerd in hoge kwaliteit. Zo zie je bijvoorbeeld dat mensen een lange opvoeding nodig hebben en een groot hoofd in verhouding tot het lichaam hebben. Er zijn echter nog meer opvallende verschillen.

Knaagdieren investeren bij gevaar in voortplanting. Alle energie van de beestjes gaat daar in zitten en wordt onttrokken uit andere systemen van het lichaam. Het immuunsysteem en de hersenen krijgen bijvoorbeeld minder energie bij gevaar. Bij ons mensen gebeurt dat juist andersom. Bij gevaar gaat onze energie allereerst naar onze hersenen en/of  immuunsysteem. In je lichaam draait alles om energie. Je lichaam neemt energie tot zich door middel van eten. Vrouwen eten 2000 kcal en mannen ongeveer 2500 kcal per dag. Die energie wordt omgezet in noodzakelijke stoffen voor je lichaam.

Er is een prioriteitenlijst die je lijf afgaat. Als alles goed loopt krijgen alle belangrijk onderdelen in je lijf voldoende energie en functioneer je optimaal. Maar krijg je te weinig energie, dan heeft je lichaam een prioriteitenlijst. Een volgorde waarin het lichaam goed zorgt voor alles. In samenspraak met collega Annemie Ewalts (http://www.natuurarts-ewalts.nl) zet ik deze volgorde voor je op een rij. Zodat je nu zelf kunt bepalen of je voldoende energie uit je voedsel en verdere leefstijl kunt halen om jouw lichaam optimaal te laten functioneren.

De top- 5 belangrijkste energie-eisende regelmechanismen in volgorde van belangrijkheid zijn:

  1. Hersenen met als hoofdtaken:
  • Hormonen:
    1. Stressfuncties worden door de bijnieren (adrenaline en cortisol) en de alvleesklier( insuline>suiker) geregeld.
    2. Rust/herstelfuncties worden door schildklier (TSH > T4)en geslachtshormonen( FSH/LH> progesteron+ oestrogenen+ testosteron) geregeld.

Bij energietekort krijgen de stresshormonen meer energie en de rust/herstelhormonen minder. Dat verklaart waarom je bij energiegebrek stressgevoeliger en insulineresistenter  wordt met een licht vertraagde schildklier en menstruatiestoornissen tot gevolg.

  • Het zenuwstelsel verzorgt de neurotransmitters voor gedrag en pijngevoeligheid.

Bij energietekort kunnen klachten ontstaan als depressie, slaapproblemen, prikkelbaarheid tot agressief gedrag aan toe. Niet kunnen nadenken, niet onthouden, concentratiestoornissen zijn ook tekenen van energiegebrek in de hersenen.

  1. Het immuunsysteem is een soort zintuigsysteem wat het sterkst het overleven in de gaten houdt en voor 80% te vinden is op alle slijmvliezen en de huid, ons grensvlak met de buitenwereld. In de evolutie is het immuunsysteem het belangrijkste wapen tegen indringers zolang er geen mogelijkheid tot bewegen is, zoals nog steeds in de plantenwereld. Bij weinig spierinspanning worden spieren als nutteloos gezien en afgebroken voor eiwitten en eventueel suikeraanmaak daaruit. Het aangeboren immuunsysteem  bij de mens wordt dan ook steeds actiever. We worden deels weer een soort plant om de verloren gaande veiligheid doordat we minder kunnen bewegen te compenseren. Activatie van het immuunsysteem komt door infecties maar ook door verkeerde voedingsgewoontes die niet onze bevriende bacteriën op de slijmvliezen onderhouden en door te weinig  bewegingen die het lichaam prikkels geven om nieuwe spieren te maken ( dus grensverleggend en  meer dan bijvoorbeeld wandelen ) .

De slijmvliezen zijn te vinden in het spijsverteringskanaal van mond tot anus, KNO gebied, longen, blaas, baarmoeder en vagina, de gewrichten, het hoornvlies en de gehoorgang.

75% van het slijmvliesorgaan bevindt zich in het spijsverteringskanaal.

Klachten zijn vaak meer of minder te vinden in diverse slijmvliesorganen maar omdat het spijsverteringssysteem verreweg het grootste onderdeel is van het huid/slijmvliesorgaan bestaat de behandeling in ieder geval uit herstellen van de darm en zijn barrière functie.

Klachten kunnen zijn: spijsverteringsstoornissen, obstipatie of diarree, voedings-overgevoeligheden, krampen, spastische darm, parasieten of schimmelbelasting, astma, sinusitis, tandvleesontstekingen, blaasontstekingen, menstruatiestoornissen, PCOS, vruchtbaarheidsproblemen, artrose , artritis, jicht, botontkalking, eczeem in de gehoorgang, oorontstekingen, tinnitus, tranende ogen en ontstekingen en nog veel meer.

  1. Hart-vaatstelsel:

Bij een energiegebrek beperkt het hart zich tot de belangrijkste organen, centraal in het lichaam gelegen.

Klachten zijn dan koude handen, voeten en zelfs een koude neuspunt. Maar ook bloeddrukproblemen, te laag of te hoog, en hartritmestoornissen.

  1. Spieren: Bij energiegebrek heb je geen zin meer om te bewegen. Je beperkt je bewegingen liever tot bank, lift en auto. Je sport niet meer. Anaeroob sporten levert conditieverslechtering op. Toch vervullen juist de spieren een sleutelfunctie. Zodra we een beetje meer energie kunnen opwekken en dit steken in het grenzen verleggen  van het spierstelsel gaat de opbouwende kant van de hormonen weer werken. En zoals bij immuunsysteem al beschreven  brengt dit het immuunsysteem tot rust.  De suikerverbranding die gepaard gaat met het actieve immuunsysteem en/of de stressreacties wordt het snelst omgezet naar een  opbouwende rustiger schonere vetverbranding door training. Ik beschrijf in een volgende nieuwsbrief de verschillen tussen suiker en vetverbranding, hoe je dat kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.
  1. Ontgifting door lever en nieren stopt want de lever zorgt voor de suiker aanvoer voor de stress/overlevingsreactie van vechten en vluchten. Opslag van toxines in het bindweefsel, vet, spieren en gewrichten. Klachten kunnen zijn: moe, spierpijn, snel verzuring bij inspanning als de trap oplopen, cellulitis, te snel blessures, artrose, artritis, jichtaanvallen, fibromyalgie, osteoporose, nierfunctieverslechtering.

Bij energietekort levert eerst 5 in, dan ook 4, vervolgens 3, en dan 1 allemaal ten behoeve van het overlevingssysteem 2, het immuunsysteem. Bij ernstig en langdurig energietekort of langdurige bestaande laaggradige ontstekingen en lekke darm barrière is het immuunsysteem het allerbelangrijkste orgaan geworden, zelfs belangrijker dan de hersenen  omdat die gaat over OVERLEVEN, het ultieme levensdoel voor ons, levende wezens.

Heb je bovenstaande punten gelezen en merk je dat je klachten herkent? Of twijfel je daarover?  Je hoeft niet te blijven rondlopen met vage klachten of een moe gevoel. Jij kunt er iets aan doen. Zodra je weet hoe. Maak een afspraak en we bekijken waar de klachten vandaan komen en bespreken samen welke oplossing er mogelijk is.

Recommended Posts